Het is nauw verwant aan een gerecht genaamd menjar blanc, een 14e-eeuws Catalaans recept. Dit gerecht wordt genoemd in het oudste kookboek van Europa “Llibre de Sent Soví”.
In de kookboeken van die tijd wordt het genoemd als een zoet gerecht waarvan de belangrijkste ingrediënten kipfilet, rijst, suiker, melk en amandelen waren.
Toen dit gerecht in Peru werd geïntroduceerd, werd de gallina vervangen door kip, de amandelen door pecannoten en ook werd er een Peruaans tintje gegeven met de Aji Amarillo, waardoor het een fruitige smaak en matig vuur kreeg.
Recept aji de pollo
- 1 kipfilet
- 1 theelepel ají amarillo pasta
- 1 eetlepel gemalen knoflook
- 1 eetlepel kurkuma
- 4 witte pistoletjes
- 1 kopje halfvolle melk of almonds melk
- 1 gesnipperd ui
- 2 takjes selderij
- 1 wortel
- 6 gekookte (gele) aardappels
- 3 hardgekookte eieren
- 6 zwarte olijven
- 3 theelepels olie
- 3 kopjes water
- zout en peper naar smaa
Bereiding:
Breng het water, de kip, de wortel, de selderij en de oregano aan de kook. Laten doorkoken tot de kip gaar is.
Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen.Verwijder met een vork de wortel en selderij. Deze worden niet meer gebruikt in het gerecht.
Voeg de pistoletjes toe aan de pan en laat deze het water absorberen totdat ze zacht worden. Pluk ondertussen de kip in reepjes.
Meng het brood, de melk en de gele peper pasta in de blender tot een stevige massa ontstaat.
Verhit in een pan de olie. Voeg de ui en de knoflook toe.
Verhit dit geheel ongeveer 30 seconden en voeg vervolgens de kurkuma, kipreepjes en de mix toe met zout en peper.
Breng dit al roerend aan de kook.
Serveer op een bord met gekookte aardappels. giet de saus over de aardappels.
Decoreer de saus met een half ei, een olijven!